Czy ktoś z Was zastanawiał się, dlaczego Włosi zajadają się makaronem? Dlaczego warto sięgać po włoską pastę? Co sprawia, że jest tak wyjątkowa?
Oto 10 powodów, które pozwolą Wam zobaczyć to mączne danie w zupełnie innym świetle:
- Wartość kaloryczna makaronu nie jest zabójcza!
- Makaron jest łatwo przyswajalny i dzięki temu zapewnia szybki zastrzyk energii.
- Pozwala utrzymać poziom trójglicerydów na odpowiednim poziomie.
- Zawiera wiele składników antydepresyjnych, które poprawiają nam humor.
- Jedzony regularnie może zapobiegać wystąpieniu Alzheimera.
- Ma setki zastosowań w najróżniejszych przepisach kulinarnych.
- Produkt będący symbolem diety śródziemnomorskiej to także synonim zdrowia.
- Jest zróżnicowany, wszechstronny, ma wiele oblicz i jest po prostu pyszny.
- Bo miłość do Włoszech zobowiązuje;)
- większość dań z makaronu można przygotować bardzo szybko 😉 (i dla mnie jest to najważniejszy argument :D)
Jeżeli, żaden z powyższych argumentów nie przekonał Was, jestem zmuszona sięgnąć po większe działa. Spaghetti carbonara…To danie obroni się samo.

Źródło: https://www.gustoblog.it/post/169512/pasta-alla-carbonara-la-versione-vegan
Spaghetti alla carbonara, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni włoskiej. Historia jego pochodzenia jest zagadką. Wielu sądziło, że wynalezienie spaghetti alla carbonara jest rezultatem połączeniem bazowych składników, czyli boczku i jajek, dzięki żołnierzom amerykańskim, którzy przybyli do Rzymu w 1944 roku przywożąc ze sobą niezbędne produkty. Jaka jest prawda? Tego być może nigdy się nie dowiemy, jednak bez wątpienia możecie przekonać się jak smakuje.
I małe wyzwanie dla Was. Przepis- po włosku! Otwórzcie słowniki, książki, wszystko co macie pod ręką! Przed Wami przepis, który sprawi, że zakochacie się w makaronie (jeżeli do tej pory tego nie zrobiliście).
Ingredienti
- Spaghetti, 600g
- Pancetta, 150g
- Olio extravergine d’oliva, 2 cucchiai
- Uova, 4
- Panna liquida, 40g
- Parmigiano grattugiato
- Pepe
- Sale
Preparazione
Fate cuocere gli spaghetti in acqua salata ad ebollizione. Sbattete le uova in una terrina e aggiungete sale, pepe, panna e 50gr di parmigiano. Nel frattempo fate rosolare la pancetta tagliata a dadini in una grossa teglia con olio. Scolate gli spaghetti ancora al dente e versateli nella teglia con la pancetta e le uova sbattute. Amalgamante il tutto a fiamma bassa finché le uova non si saranno rapprese.
In bocca al lupo !!!