Coraz bliżej święta, a święta to czas większej swobody kalorycznej:) Każdy łasuch zaciera ręce, bo wie że może więcej. Na włoskich stołach królują różnorakie wypieki, jednak nie mogło zabraknąć słodkości, czyli I BISCOTTI DI NATALE. Jeżeli ta nazwa nadal nic Wam nie mówi, pomyślcie o ciastku ze Shreka i wszystko powinno okazać się jasne. Sławne “ciastki” mogą przybierać rozmaite formy: gwiazdy (stelle), domki (casette), dzwonki (campane) itp.
Jeżeli jeszcze ich nie przygotowaliście, nie zwlekajcie. Pomoże Wam w tym poniższy przepis, który osłodzi Wasze podniebienia i wzbogaci włoskie słownictwo.
Składniki
- 350 gram mąki
- 150 gram cukru
- 150 gram masła
- 150 gram miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
Do dekoracji - 200 gram cukru pudru
- 1 białko
- barwniki spożywcze
Wykonanie:
Przesiać (setacciare) mąkę i wymieszać z przyprawami korzennymi (le spezie), z sodą oczyszczoną (il bicarbonato) i solą (sale). W drugiej misce (una ciotola) ubić (sbattere) masło z cukrem, dodając (aggiungere) jajko i na końcu miód. Stopniowo połączyć (unire) składniki suche i mokre, mieszając do otrzymania jednolitego ciasta. Uformować kulę (formare una palla), owinąć w folię (pellicola trasparente). Włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przygotować ciasto (l’impasto) na dzień przed pieczeniem. Wyjąć schłodzone ciasto i podzielić (dividere) na mniejsze części. Każdą z nich przy pomocy wałka (il matterello) rozwałkować na 5 mm grubości. Ułożyć na blaszce i piec w 180 stopniach przez 8-10 minut. Wystudzić na kratce (griglia). Uważajcie jednak na pierniczki, gdyż są bardzo kruche i niejeden może przez przypadek stracić głowę podczas wyciągania z blaszki (perdere la testa).
Przygotujcie lukier (preparare la glassa), ubijając białko (l’albume) i dodając cukier puder (zucchero a velo). Udekorujcie pierniczki według uznania.
Smacznego!
Dla ciekawych spis składników po włosku:
Ingredienti per i biscotti
- 350 gr farina 00
- 150 gr di zucchero semolato
- 150 gr di burro
- 150 gr di miele
- 1 uovo
- 1 cucchiaino di bicarbonato
- 2 cucchiaini di zenzero in polvere
- 1 cucchiaino di cannella in polvere
- 1/4 cucchiaino di noce moscata in polvere
- 1/4 cucchiaino di chiodi di garofano macinati
- 1 pizzico di sale
per la decorazione
- 200 gr di zucchero a velo
- 1 albume
- coloranti alimentari
Wszystkich Świętych we Włoszech. Słowniczek
Befana – poczciwa staruszka czy przerażająca czarownica?
Il pesce d’aprile
Śmiech to zdrowie, czyli una risata al giorno toglie il medico di torno.
Zabezpieczone: 19 śmiesznych włoskich wpadek językowych
10 włoskich propozycji dla moli książkowych
10 darmowych propozycji nauki włoskiego
Zabezpieczone: Przepis na włoskie tiramisù. Słowniczek