Coraz bliżej święta, a święta to czas większej swobody kalorycznej:) Każdy łasuch zaciera ręce, bo wie że może więcej. Na włoskich stołach królują różnorakie wypieki, jednak nie mogło zabraknąć słodkości, czyli I BISCOTTI DI NATALE. Jeżeli ta nazwa nadal nic Wam nie mówi, pomyślcie o ciastku ze Shreka i wszystko powinno okazać się jasne. Sławne “ciastki” mogą przybierać rozmaite formy: gwiazdy (stelle), domki (casette), dzwonki (campane) itp.
Jeżeli jeszcze ich nie przygotowaliście, nie zwlekajcie. Pomoże Wam w tym poniższy przepis, który osłodzi Wasze podniebienia i wzbogaci włoskie słownictwo.
Składniki
- 350 gram mąki
- 150 gram cukru
- 150 gram masła
- 150 gram miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
- szczypta soli
Do dekoracji - 200 gram cukru pudru
- 1 białko
- barwniki spożywcze
Wykonanie:
Przesiać (setacciare) mąkę i wymieszać z przyprawami korzennymi (le spezie), z sodą oczyszczoną (il bicarbonato) i solą (sale). W drugiej misce (una ciotola) ubić (sbattere) masło z cukrem, dodając (aggiungere) jajko i na końcu miód. Stopniowo połączyć (unire) składniki suche i mokre, mieszając do otrzymania jednolitego ciasta. Uformować kulę (formare una palla), owinąć w folię (pellicola trasparente). Włożyć do lodówki na kilka godzin. Najlepiej przygotować ciasto (l’impasto) na dzień przed pieczeniem. Wyjąć schłodzone ciasto i podzielić (dividere) na mniejsze części. Każdą z nich przy pomocy wałka (il matterello) rozwałkować na 5 mm grubości. Ułożyć na blaszce i piec w 180 stopniach przez 8-10 minut. Wystudzić na kratce (griglia). Uważajcie jednak na pierniczki, gdyż są bardzo kruche i niejeden może przez przypadek stracić głowę podczas wyciągania z blaszki (perdere la testa).

Przygotujcie lukier (preparare la glassa), ubijając białko (l’albume) i dodając cukier puder (zucchero a velo). Udekorujcie pierniczki według uznania.
Smacznego!
Dla ciekawych spis składników po włosku:
Ingredienti per i biscotti
- 350 gr farina 00
- 150 gr di zucchero semolato
- 150 gr di burro
- 150 gr di miele
- 1 uovo
- 1 cucchiaino di bicarbonato
- 2 cucchiaini di zenzero in polvere
- 1 cucchiaino di cannella in polvere
- 1/4 cucchiaino di noce moscata in polvere
- 1/4 cucchiaino di chiodi di garofano macinati
- 1 pizzico di sale
per la decorazione
- 200 gr di zucchero a velo
- 1 albume
- coloranti alimentari
Jak napisać rozprawkę po włosku?
Śmiech to zdrowie, czyli una risata al giorno toglie il medico di torno.
19 śmiesznych włoskich wpadek językowych
Wszystkich Świętych we Włoszech. Słowniczek
19 śmiesznych włoskich wpadek językowych
10 włoskich propozycji dla moli książkowych
10 darmowych propozycji nauki włoskiego
Przepis na włoskie tiramisù. Słowniczek