Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na oryginalne włoskie tiramisù!
Kuchnia włoska

Przepis na włoskie tiramisù. Słowniczek

Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na oryginalne włoskie tiramisù!

Najpierw ciekawostka:

Nazwa składa się z czasownika tirare -ciągnąć (często ten wyraz możecie zobaczyć na drzwiach), mi – mnie, – do góry – czyli „pociągnij mnie do góry”,, „Podnieś mnie na duchu!”, „Poderwij mnie”. Mnie ta nazwa wcale nie dziwi, czy ktoś potrafi się smucić po zjedzeniu tiramisù?

a teraz do dzieła!

Potrzebujemy:

  • 3 jajka (3 uova),
  • 4 łyżki cukru (4 cucchiai di zucchero),
  • 500 g mascarpone (500 gr di mascarpone),
  • 300 g biszkoptów (najlepiej te podłużne) pavesini lub savaiardi (300 gr di savoiardi o pavesini),
  • 250 ml kawy (ja używam mocnego espresso z kawiarki) (250 ml di caffè)
  • opcjonalnie: migdałowy likier amaretto (wzbogaci smak)
  • gorzkie kakao (cacao amaro)
Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na oryginalne włoskie tiramisù!
  1. przygotować kawę i przelać najlepiej to płaskiej miski (w której będziemy mogli maczać biszkopty), dodać łyżkę cukru, wymieszać. Jak wystygnie możemy dodać amaretto.
  2. jajka i ser muszą być wyjęte wcześniej z lodówki i mieć temperaturę pokojową,
  3. oddzielić białka od żółtek,
  4. ubić żółtka z 3 łyżkami cukru,
  5. do ubitych żółtek dodawać stopniowo ser mascarpone (po łyżce),
  6. ubić białka z odrobiną soli i dodać do wcześniej przygotowanej masy, mieszamy bardzo delikatnie od dołu do góry,
  7. ja osobiście przygotowuję tiramisù zawsze w pucharkach
    (nie ma problemu z ładnym podaniem) – ale można też w prostokątnej formie.
  8. układamy dobrze nasączone w kawie biszkopty, położyć część kremu, kolejną warstwę biszkoptów i tak do wykorzystania składników. Na górze powinien być krem.
  9. włożyć do lodówki na kilka godzin,
  10. przed podaniem posypujemy kakao (uwaga! nie powinno się tego robić przed włożeniem do lodówki, tylko przed podaniem, wtedy kakao jest sypkie).

Słowniczek:

przygotować kawępreparare il caffè 
żółtkai tuorli
białkagli albumi
oddzielić białka od żółtekseparare gli albumi dai tuorli
ubić żółtkamontare i tuorli
w temperaturze pokojowej a temperatura ambiente
ubić pianę z białekmontare a neve gli albumi
Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na oryginalne włoskie tiramisù!

Smacznego! Buon appetito!

Pochwalcie się koniecznie zdjęciami Waszego tiramisù!

5/5 (6)

Jak bardzo podoba Ci się artykuł?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *