Kuchnia włoska, Słownictwo włoskie

Włoski pomysł na obiad. Słowniczek

Co powiecie na ragù alla bolognese podane z tagliatelle?

Ragù alla bolognese to jeden z najbardziej znanych sosów w kuchni włoskiej. Czy wiecie o tym, że przepis na ragù alla bolognese został złożony 17 października 1982 roku przez Włoską Akademię Kuchni (Accademia Italiana della Cucina) do Izby Gospodarczej?

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej grubo mielone) (carne bovina)
  • 150 g boczku (pancetta
  • marchewka (carota), seler naciowy (sedano) i cebula  (cipolla)- po  50 g
  • pół szklanki czerwonego wina (vino rosso
  • 300 g passaty lub pelati 
  • szklanka mleka (latte)  lub cukier (zucchero
  • szklanka bulionu (brodo
  • oliwa z oliwek (olio d’oliva), sól (sale), pieprz (pepe)
  • parmezan (parmigiano), 
  • makaron tagliatelle 

  1. pokroić (tagliare) boczek w drobną kostkę, wytopić powoli na bardzo małym ogniu aż się zarumieni (far rosolare). 
  2. dodać (aggiungere) trochę oleju z oliwek i podsmażyć  (far rosolare) cebulę, seler i marchewkę przez około 5-6 minut. 
  3. dodać mięso mielone i początkowo podsmażać na dużym ogniu, tak, żeby mięso zamknęło się (sigillarsi) szybko i było bardziej soczyste, 
  4. kiedy mięso jest dobrze podsmażone należy dodać wino czerwone i poczekać aż wino odparuje; 
  5. dodać passatę lub pelati i dokładnie wymieszać (mescolare); 
  6. dodać kilka łyżek bulionu, 
  7. przykryć pokrywką (coprire con il coperchio), ale nie całkowicie i gotować na małym ogniu przez przynajmniej dwie godziny. Należy sprawdzać i mieszać sos co około 20 minut i dodawać ewentualnie bulion. 
  8. pod koniec należy dodać pieprz i sól według uznania, 
  9. pod koniec można też dodać szklankę mleka lub odrobinę cukru, żeby złagodzić kwaśny smak pomidorów. Sos jest przez to delikatniejszy. 
  10. na koniec posypać startym parmezanem.

SMACZNEGO!  BUON APPETITO! 

Na koniec jeszcze kilka ciekawostek: 

👉  do oryginalnego sosu nie dodaje się czosnku ani bazylii czy oregano, sos przyprawia się jedynie solą i pieprzem, a cały sekret jego smaku polega na długim gotowaniu. 

👉  sos boloński podaje się z tagliatelle, tortellini lub lasagne. NIGDY z makaronem spaghetti! 

Mieszkańcy Bolonii od wielu lat tłumaczą i walczą ze słynnym daniem „spaghetti alla bolognese”, które tak naprawdę nie istnieje. Makaron spaghetti jest zbyt cienki, dlatego ciężki sos boloński nie przykleja się do niego i po prostu spada. 

👉   można także użyć wino białe. 

👉  W Bolonii dodaje się również do sosu śmietanę, gdy sos jest już gotowy. Nie jest to konieczne, ale jest zalecane.

Dla bardziej zaawansowanych polecam lekturę po włosku, na włoskiej stronie: 

https://ricette.giallozafferano.it/Ragu-alla-bolognese.html

P.S. Jeżeli chcesz, abym w kolejnych artykułach uwzględniła tematy, które Cię interesują, napisz je poniżej! Tymczasem trzymam za Ciebie kciuki i życzę powodzenia!

5/5 (1)

Jak bardzo podoba Ci się artykuł?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *